Как да къпем новородено, когато сме неопитни

За жените, които вече са минали през майчинството веднъж, темата за къпането на новородено вероятно изглежда позната и лесна. Но за някои от  бъдещите родители, които очакват своята първородна рожба, нещата съвсем не изглеждат по този начин, а по-скоро леко плашеща и притеснителна. В съзнанието на родителите изникват доста въпроси. Дали ще направите всичко както трябва? Температурата дали е подходяща? Какво количество козметика да се използва? Как е най-подходящо да се държи бебето, чието тяло изглежда толкова крехко и мъничко и още милион въпроси. Бабите, естествено се притичат на помощ без да му мислят. В следващите няколко реда ще се опитаме да Ви помогнем и запознаем със основните стъпки при къпането на вашето новородено бебе, а вие със времето ще станете истински професионалисти и ще усъвършенствате своите умения.

 

Първата стъпка е подготвянето на всичко, което ще ви е необходимо за самото къпане и за след него. Подгответе и подредете нещата, които ще използвате след къпането на бебчето в последователния ред на ползване. Такива неща например са хавлия, памперс, пудра, кремове (козметика), дрешки и т.н. В помещението, което ще къпете бебето е хубаво да подредите необходимите възможно най-близо до ваната и до вас неща, като козметика, каничка за поливане, гъба, поставка за бебето (ако използвате такава) и разбира се хавлийка.

 

Втората стъпка е подготвянето на температурата в помещението да бъде подходяща и бебето да не измръзне след намокряне. Обикновено два градуса над обичайната температура на помещението, в което бебето спи. Също така, избягвайте отварянето на врати и прозорци, с цел предотвратяването на течение и влизането на студен въздух в помещението, в което къпете бебето.

 

Трета стъпка е подготвянето на ваничката и водата. Пълненето на ваничката с вода, препоръчително е нивото на водата да не надвишава 10см., също така можете да сложите и хавлия на дъното на ваната, за да не се хлъзга бебето. А, относно температурата на водата трябва е не по-висока от 36 градуса.

 

Нека преминем към същината на къпането.

Потапяйте постепенно бебето в топлата вода, като първо започнете мокренето от крачетата и леко с ръка намокрете(полейте) гръбчето, за да може новороденото да свикне с водата и температурата, след което поливайте редовно тялото му за да не му става студено. Придържайте с едната ръка вратлето и главичката му, а с другата дупето. В началото използвайте по-малко количество козметика (сапун, душ-гел и т.н.)понеже кожата на бебето е много чувствителна и лесно може да се изсуши. Доста майки предпочитат да сапунисват и измиват тялото на бебето с ръка, тъй като смятат, че по този начин могат осигурят най-качествено и най-безопасно измиване. Започнете от главата. Сапунисайте я внимателно с ръка или с гъба и пазете очите и ушите от навлизане на пяна. После измийте лицето само с вода, като можете за тази цел да използвате и изплакнатата гъба или дланта на ръката си. Ако в ъгълчетата на очите или нослето има засъхнали секрети, намокрете ги няколко пъти, за да омекнат, преди да ги отстраните окончателно.Сапунисайте нежно тялото на новороденото, като не пропускате нито една гънчица или свивка. Що се отнася до гениталиите, обикновеното повърхностно измиване е достатъчно, без значение дали е момченце или момиченце. Измиването надълбоко може да създаде проблеми. Изплакнете за последен път бебето с чиста вода. Когато го вадите от ваната, дръжте добре врата и главичката с едната ръка, а с другата пъхнете под дупето и обхванете здраво отсрещното бедро с пръсти. Внимавайте, мокрите бебета са много хлъзгави и могат да се изплъзнат от ръцете ви при най-малкото грешно движение. Добре ще е, ако има кой да ви помогне, като поеме мъничето от ръцете ви със суха кърпа.Увийте новороденото с чиста, суха хавлийка и го подсушете. Намажете го с бебешки лосион или тоалетно мляко, ако кожата му все още се лющи. Няма място за тревоги – в повечето случаи това са мъртви клетки, които тялото изхвърля, а не е проблем със сухота на кожата. Използвайте момента, за да направите приятен масаж на малките крачета, ръчички и телце. Сложете пелената, облечете дрешките и гушнете бебето.

 

Създайте си режим, според който всяка вечер по едно и също време ще го къпете. Така бебето ще свикне и ще знае, че след баня следва ядене и сън.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *