Как Да Изберем Подходящо Бебешко Столче За Кола?

Една от най-важните покупки преди да се появи новороденото е бебешкото столче за кола. А защо ви е необходима такава седалка, не може ли и без нея? Накратко – не. Бебешкото столче за кола е съществена част от сигурността на пътя, която може да спаси живота на детето. Това е и причината да отделите повече време в разучаване на различните варианти при избора на подходящата седалка.

Но при всички различни модели на пазара целият процес може да ви се стори леко объркващ. Не се плашете – не е необходимо да купувате най-скъпата седалка, оборудвана с една камара допълнителни функции. Често тези допълнения се оказват напълно излишни.

НБ! Добра идея е да се поупражните в монтирането на бебешкото столче за кола преди раждането на детето ви.

Полезни съвети за избора на бебешка седалка за кола

Когато купувате бебешка седалка, най-добре е да пробвате няколко модела в колата си преди да вземете крайното решение. Ако това не е възможно, опитайте се да намерите търговец на дребно, който е готов да ви помогне с напасването. Друг вариант е да поразпитате приятели, които имат опит в монтиране на бебешки седалки.

Важно е да проверете дали вашата кола има Isofix конектори. Те са предназначени да улеснят монтирането на бебешките и детските столчета за кола. Освен това, повечето съвременни семейни коли са оборудвани с такива. Обикновено се намират между задните седалки и облегалките.

За да улесните максимално напасването на бебешката седалка, разгледайте онлайн упътванията на продуктите, които харесвате, за да видите дали са съвместими с модела на колата ви. Ако редовно ползвате повече от един автомобил трябва да проверите дали бебешката седалка ще пасне и там.

Не купувайте бебешко столче за кола втора употреба. То може да е било повредено при инцидент или пък да липсват някои части. Освен това, може да не е най-безопасният и най-лесният за ползване модел, подходящ за вашата кола.

Помислете как ще използвате седалката за кола. Ако ще се налага твърде често да я ползвате, т.е. да я вкарвате и изкарвате непрекъснато, може би ще е по-подходяща лека седалка, чиято основа да остава в колата.

Най-сигурните бебешки столчета за кола

Един от най-често задаваните въпроси на младите родители е: Как се избира сигурна бебешка седалка? Накратко, всички бебешки столчета за кола трябва да отговарят на стандартите на Европейския Съюз. В днешно време всички продукти на пазара трябва да отговарят на критериите за качество. Следователно – всички са сигурни, но има някой неща, които да наклонят везните при избора на бебешко столче за кола.

Функции за безопасност

Ето трите най-важни функции, според които да изберете бебешкото столче за кола:

5-точкови колани – системата се състои от две коланчета през раменете, две през кръста и един между крачетата на бебето. Петте колана се срещат и закопчават с тока при коремчето на бебето. 5-точковите колани са по-сигурно от 3-точковите понеже при евентуален инцидент разпределят силата пт удара по-равномерно. Друго предимство на този вид закопчаване е, че държат бебето на място. Така то няма как да се измести в по-опасна за него позиция.

Протектор за страничен удар – в около четвърт от катастрофите, сблъсъкът идва отстрани, а не отпред. Затова е добре да изберете бебешко столче, което има такива протектори. Все още няма определен стандарт за качество на стрничните протектори при седаликите за бебета. Това значи, че няма системни тестове за качество на протекторите. В този ред на мисли, твърденията, че някоя марка предлага по-добра протекция при страничен удар трябва да се приемат с доза съмнение.

Удобно стягане на колана – За да бъде максимално подисгурено бебето, то коланите, които се слагат през раменете на бебето, трябва наистина да му пасват добре. Ако стягането на тези колани става лесно и удобно, то вие ще можете да ги регулирате по-често, намирайки перфектната настройка.

Какъв размер бебешко столче за кола да купя?

Детските столчета за кола са разделени на три основни групи в зависимост от възрастта и теглото на вашето дете:

Група 0+ – тези седалки за кола се монтират с гръб към посоката на движение. Подходящи са за бебета на възраст до около 13/15 месеца или с тегло до 13 кг; някои от тях могат да бъдат прикрепени към детска количка, което си е с един куршум два заека;

Група 1 – седалки, обърнати напред, подходящи за деца, които тежат между 9 и 18 килограма; или са на възраст от около 9 месеца до 4 и половина годинки;

Група 2/3 – към тази група спадат подсилените седалки с висока облегалка. Те са подходящи за деца, които тежат между 15 и 36 килограма; или на възраст от около 3 до 12 години;

На пазара също така се предлагат и комбинирани седалки, група 0 + / 1 например. Те са подходящи от раждането до момента в който детето ви тежи около 18 кг или е на възраст около 4 и половина годинки. Тези столчета са много по-изгодни, но определено не предлагат същото ниво на защита и комфорт.

Сглобяване на бебешка или детска седалка за кола

Опасно и незаконно е да возите бебе на столче за кола, обърнато с гръб на посоката на движението и поставено на предната седалка, където има активна въздушна възглавница. Като цяло поставянето на столчета обърнати по посока на движението на предната седалка на автомобила, въпреки че не е незаконно, не е идеалният вариант. Винаги е по-безопасно за децата да пътуват в задната част на автомобила.

Уверете се, че седалката е поставена правилно в автомобила, като следвате инструкциите на производителя. Ослушвайте се и за дни на безопасността, в които експертите демонстрират безопасното монтиране на бебешките и детските седалки. Има добри информационни кампании, които могат да ви бъдат от голяма полза.

Удобство при почистване

Ако нямате късмет, честичко може да ви се налага да почистване бебешкото столче за кола. Това е и причината, поради която е добре да вземете предвид удобството при почистване, когато избирате столче. Седалките, изработени от гладка и/или водоустойчива материя, ще се почистват по-лесно в сравнение с бебешките седалките направени от материя с текстура или попиваща материя. А понякога е добре седалката да има махаща се и перяща се тапицерия. Имайте предвид, че може да изпитвате затруднения при махането/слагането.

Използване на бебешка или детска седалка за кола

#1 Уверете се, че винаги поставяте бебето си в седалката за кола от страната на тротоара.
#2 Уверете се, че бебето е здраво закрепено в съответствие с инструкциите на производителя. Kогато купувате столчето за кола, помолете персонала да ви покаже как точно да поставите бебето си в него. Ако кпувате онлайн отделете време да се запознаете с инструкциите в детайли.
#3 Използвайте столчето за кола обратно на посоката на движение, докато детето ви се побира в него, тъй като то предлага по-добра защита.

А ето го и списъкът с 10-те най-добри бебешки седалки за кола!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *